Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΣ





ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Άρθρο 1
ΙΔΡΥΣΗ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ
      Ιδρύεται Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με, την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ Ε.Δ-Σ.Α ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΗΒΑΣ»,  τα αρχικά «Σ.Α.ΕΦ.Α.Θ», έδρα τη Θήβα και διακριτικό τίτλο « ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ».   
      Το σωματείο έχει σφραγίδα κυκλική που φέρει περιφερειακά αναγραφόμενη την επωνυμία, τα αρχικά «Σ.Α.ΕΦ.Α.Θ», το έτος ιδρύσεως και  στο μέσον το διακριτικό τίτλο « ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ».

Άρθρο 2
ΣΚΟΠΟΣ
      Σκοπός του σωματείου είναι η συνένωση όλων των αποστράτων και εφέδρων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων-Σωμάτων Ασφαλείας (Ε.Δ-Σ.Α) και η συνεργασία για την επίτευξη των παρακάτω απώτερων σκοπών:
            Α) Διατήρηση και ενίσχυση του πνεύματος αγάπης, συναδελφικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.
            Β) Ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων αλλά και σχέσεων αλληλοβοήθειας τόσο μεταξύ των μελών του όσο και των οικογενειών τους.
            Γ) Ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών, ψυχαγωγικών και πολιτισμικών  δραστηριοτήτων μεταξύ των μελών του στα πλαίσια του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.
            Δ) Συνεργασία με φορείς επιστήμονες, σωματεία, πολιτιστικούς,  και επιστημονικούς συλλόγους και εταιρείες καθώς και με μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις της Ελλάδος και του εξωτερικού .
            Ε) Ενθάρρυνση προσωπικοτήτων της Ελληνικής κοινωνίας με διάθεση προσφοράς, να υπηρετήσουν το σωματείο, χωρίς προσωπικό ή οικονομικό όφελος.
            ΣΤ)  Προαγωγή πνεύματος εθελοντισμού, αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης καθώς και προσφοράς στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και σε θέματα περιβάλλοντος.
      Η πραγμάτωση των πιο πάνω σκοπών υλοποιείται με εθελοντική εργασία των μελών του σωματείου, με την κυκλοφορία εντύπων, με οργάνωση εκθέσεων ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και κάθε άλλης δυνατότητας, με ομιλίες, συγκεντρώσεις, καθώς επίσης και με μορφωτικές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες προσφοράς στο κοινωνικό και το φυσικό περιβάλλον .

Άρθρο 3
ΜΕΛΗ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
      Το σωματείο  αποτελείται  από  τακτικά, από αρωγά (μη  τακτικά) και  επίτιμα μέλη, με καταγωγή - διαμονή κυρίως από την πρώην επαρχία Θήβας αλλά και από τον υπόλοιπο Νομό Βοιωτίας. 
      Τακτικό μέλος του σωματείου γίνεται καθένας που έχει αποστρατευθεί από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας καθώς και όποιος έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις ως έφεδρος αξιωματικός.
      Αρωγά (μη τακτικά) μέλη μπορεί να γίνουν, μέλη οικογένειας τακτικού μέλους, φίλοι του συνδέσμου και επιθυμούντα αξιόλογα μέλη της κοινωνίας,  με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ύστερα από πρόταση τουλάχιστον δύο ( 2 ) τακτικών μελών.
      Επίτιμα μέλη γίνονται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ), άτομα που προσέφεραν εξαιρετική εργασία ή βοήθεια (προσωπική-οικονομική) στο σωματείο και στο κοινωνικό σύνολο.
      Για την εγγραφή ως μέλους του σωματείου, απαιτούνται :
            Α) Υποβολή αίτησης εγγραφής του υποψηφίου στο σωματείο και
            Β) Καταβολή του τέλους εγγραφής και της συνδρομής του τρέχοντος έτους.

Άρθρο 4
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
       Τα μέλη του σωματείου πρέπει:
            Α) Να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σωματείου, στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς .
            Β) Να καταβάλουν στο σωματείο την εγγραφή τους και την ετησία συνδρομή τους, το ύψος των οποίων καθορίζει η Γενική Συνέλευση.
            Γ) Να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.
            Δ) Να μην ενεργούν αντίθετα προς τους σκοπούς του σωματείου, όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 2 του παρόντος.
      Τακτικό ,Αρωγό (μη τακτικό) ή επίτιμο μέλος του σωματείου, το οποίο ενεργεί ενάντια στους σκοπούς του σωματείου και δεν τηρεί τις διατάξεις του καταστατικού καθώς επίσης και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μελών και του Διοικητικού Συμβουλίου, διαγράφεται από το σωματείο, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
      Τα μέλη του σωματείου συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις, εκλέγουν και εκλέγονται στη Διοίκηση του σωματείου και στα υπόλοιπα όργανα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα άρθρα 12 και 13 του παρόντος. Κάθε μέλος, μπορεί να θέσει σε ψηφοφορία, σε τακτική ή έκτακτη γενική συνέλευση, γραπτή καταγγελία εναντίον των δραστηριοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου και έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από αυτό σε οποιοδήποτε χρόνο, αφού προηγουμένως το δηλώσει έγγραφα.

Άρθρο 5
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
      Το σωματείο διοικείται από την Γενική Συνέλευση (Γ.Σ) μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) του, το οποίο αποτελείται από επτά (7) τακτικά και τέσσερα (4) αναπληρωματικά μέλη και εκλέγεται κάθε τρία (3) χρόνια με μυστική ψηφοφορία που γίνεται με ψηφοδέλτια. Το Δ.Σ, στην πρώτη μετά την εκλογή του συνεδρίαση ή αμέσως μετά από οποιαδήποτε αναγκαστική αλλαγή στη συγκρότησή του  οργανώνεται σε σώμα και εκλέγει μεταξύ των μελών του τον Πρόεδρο αυτού, τον Αντιπρόεδρο, το Γραμματέα, τον Ταμία, τον Έφορο Κλάδου Αποστράτων, τον Έφορο Κλάδου Εφέδρων, ένα (1) τακτικό και τέσσερα (4) αναπληρωματικά μέλη σύμφωνα με τις προϋποθέσεις εκπροσώπησης που αναφέρονται παρακάτω.
      Για τον ετήσιο γενικό έλεγχο βιβλίων και λοιπών εγγράφων, εκλέγεται από τη Γ.Σ κάθε τρία (3) χρόνια Εξελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε) με μυστική ψηφοφορία, όπως και για το Δ.Σ, η οποία αποτελείται από τρία (3) τακτικά και δύο (2) αναπληρωματικά μέλη. Η Ε.Ε στην πρώτη μετά την εκλογή της συνεδρίαση οργανώνεται σε σώμα και εκλέγει μεταξύ των μελών του τον Πρόεδρο, το Γραμματέα, ένα (1) τακτικό και δύο (2) αναπληρωματικά μέλη σύμφωνα με τις προϋποθέσεις εκπροσώπησης που αναφέρονται παρακάτω.
      Για την καλύτερη εκπροσώπηση στο Δ.Σ και στην Ε.Ε των μελών του σωματείου καθορίζονται τα ακόλουθα :
            Α) Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ)
                  1) Ο Πρόεδρος του Δ.Σ, οι, Γραμματέας, Ταμίας, Έφορος κλάδου αποστράτων και τα δύο (2) αναπληρωματικά μέλη  θα είναι απόστρατοι Αξιωματικοί των Ε.Δ-Σ.Α.
                  2) Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ, ο Έφορος κλάδου εφέδρων, το κανονικό μέλος και τα δύο     (2) αναπληρωματικά μέλη θα είναι έφεδροι Αξιωματικοί.
            Β) Εξελεγκτική Επιτροπή
                  1) Ο Γραμματέας και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος της θα είναι απόστρατοι Αξιωματικοί.
                  2) Ο Πρόεδρος, το κανονικό και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος της θα είναι έφεδροι Αξιωματικοί.
      Κατά την διεξαγωγή των εκλογών, για την ανάδειξη του Δ.Σ και της Ε.Ε, θα συγκροτείται (συντάσσεται) κοινό ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφονται όλοι οι υποψήφιοι ως εξής:
             Α) Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                  1) Όλοι οι επιθυμούντες υποψήφιοι από τους απόστρατους για τις θέσεις Προέδρου, Γραμματέα, Ταμία, εφόρου κλάδου αποστράτων και των δύο (2) αναπληρωματικών μελών.

                  2) Όλοι οι επιθυμούντες υποψήφιοι από τους εφέδρους Αξιωματικούς για τις θέσεις Αντιπροέδρου, εφόρου κλάδου εφέδρων, του κανονικού και των δύο (2) αναπληρωματικών μελών.
            Β) Για την Εξελεγκτική Επιτροπή
                  1) Όλοι οι επιθυμούντες υποψήφιοι από τους απόστρατους για τις θέσεις του Γραμματέα και ενός (1) αναπληρωματικού μέλους.
                  2)  Όλοι οι επιθυμούντες υποψήφιοι από τους έφεδρους Αξιωματικούς για τις θέσεις του Προέδρου, ενός (1) κανονικού και ενός (1) αναπληρωματικού μέλους.        
      Οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί στα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. συμπληρώνεται κατά τη σειρά επιτυχίας από τα υπάρχοντα αναπληρωματικά μέλη αυτού.
      Στην περίπτωση θανάτου, παραίτησης, ανικανότητας ή αδυναμίας του Προέδρου να εκτελέσει τα καθήκοντά του, τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος, για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του.

Άρθρο 6
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
      Διοικεί υπεύθυνα το σωματείο βάσει των νόμων και των διατάξεων και του καταστατικού του, λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εκπλήρωση των σκοπών του και την αντιμετώπιση και λύση των διαφόρων ζητημάτων που το αφορούν, διαχειρίζεται την περιουσία του και τους οικονομικούς πόρους του, εκπροσωπεί νόμιμα, όπου απαιτηθεί αυτό, συγκαλεί τη Γ.Σ, εκτελεί τις αποφάσεις της και καταρτίζει την ημερησία διάταξη αυτής.
      Εισηγείται, μετά την σύνταξή του από τον Ταμία κάθε χρόνο, τον ισολογισμό του έτους που πέρασε καθώς και τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος και τα υποβάλει προς έγκριση στη Γ.Σ του σωματείου, απαλλασσόμενο έτσι από τυχόν ευθύνες του, κατά τις κείμενες διατάξεις των Νόμων.
      Συνέρχεται σε τακτικές συνεδριάσεις που καθορίζει το ίδιο μετά από πρόσκληση του Προέδρου και του Γραμματέα αυτού και σε έκτακτες συνεδριάσεις όποτε υπάρχει ανάγκη ή το ζητήσουν δύο (2) τουλάχιστον μέλη του με έγγραφη αίτησή τους προς τον Πρόεδρο, αναφέροντας συγχρόνως και τα προς συζήτηση θέματα.
      Έχει υπό τη δικαιοδοσία του, τον έλεγχό του και την επίβλεψή του όλες τις δραστηριότητες του σωματείου.
      Ευρίσκεται σε απαρτία εφόσον είναι παρόντα τέσσερα ( 4 ) τουλάχιστον μέλη αυτού. Οι αποφάσεις κατά την ψηφοφορία του Συμβουλίου λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του .
      Παύεται προ της λήξης της θητείας του μόνο με απόφαση της Γ.Σ που παίρνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων τακτικών και ταμειακά τακτοποιημένων μελών αυτής. Ειδικά στην περίπτωση αυτή απαιτείται  απαρτία σύμφωνα με το Άρθρο 12 του παρόντος καταστατικού.

Άρθρο 7
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.
      Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το σωματείο σε κάθε Αρχή , σε κάθε Δικαστήριο οποιουδήποτε βαθμού και δικαιοδοσίας, σε Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, σε Τράπεζες, σε οποιονδήποτε τρίτο και συμβάλλεται εξ ονόματος και για λογαριασμό του σωματείου σε κάθε απαιτούμενη περίπτωση .
      Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ, επιμελείται την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ και της Γ.Σ για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού και της Νομοθεσίας περί Σωματείων, υπογράφει μαζί με τον Γραμματέα όλα γενικώς τα έγγραφα του σωματείου καθώς και τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. Επίσης μαζί με τον Ταμία ελέγχει και υπογράφει τα εντάλματα εισπράξεων και πληρωμών.
      Ενημερώνει επί όλων των θεμάτων το Δ.Σ και λογοδοτεί με αυτό ενώπιον της Γ.Σ. Όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο Avτιπρόεδρος .

Άρθρο 8
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
      Ο Γραμματέας διευθύνει το γραφείο του σωματείου και καταρτίζει μαζί με τον Πρόεδρο την ημερησία διάταξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
      Εισηγείται τα σχετικά θέματα, επιμελείται για τη σύνταξη των πρακτικών του Δ.Σ διεκπεραιώνει  την αλληλογραφία, τηρεί τη σφραγίδα, το αρχείο, το πρωτόκολλο, το βιβλίο μητρώου των μελών, τα βιβλία των πρακτικών του Δ.Σ και της Γ.Σ καθώς επίσης και κάθε άλλο έγγραφο ή στοιχείο του σωματείου.
      Ενεργεί τις, σύμφωνα με το καταστατικό, εγγραφές και διαγραφές των μελών του σωματείου.
      Συνυπογράφει με τον Πρόεδρο τα έγγραφα του σωματείου.
      Παραλαμβάνει, ταξινομεί κατάλληλα και φυλάσσει στο αρχείο του σωματείου τα υποβληθέντα σ’αυτό υπομνήματα, μελέτες, έρευνες, άρθρα, σχέδια, ιστορικό ή λαογραφικό υλικό.
      Μεριμνά για την, κατά το δυνατό, αξιοποίηση του παραπάνω υλικού δια της δημοσιεύσεώς του σε εφημερίδα ή περιοδικό του σωματείου ή και αυτοτελούς εκδόσεώς των, με την έγκριση και υπογραφή του συντάκτη ή συγγραφέα αυτών.
      Εξασφαλίζει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας όσων προσφέρουν στο σωματείο οποιαδήποτε πνευματική εργασία συναφή με τους  σκοπούς του, παραλαμβάνοντας τις σχετικές εργασίες σε δύο ( 2 ) αντίτυπα και εκδίδοντας αντίστοιχη απόδειξη στην οποία θα αναφέρεται με σαφήνεια, σε περίληψη, το θέμα και το περιεχόμενό τους.
      Ενημερώνει με έγγραφο, σε συνεργασία με τους εφόρους κλάδων αποστράτων-εφέδρων, όλες τις ενώσεις αποστράτων Ε.Δ-Σ.Α και Εφέδρων Αξιωματικών, για τη σύσταση του σωματείου και προβαίνει στην εγγραφή αυτού, «ως συνδρομητή», για την αποστολή εφημερίδων ή εντύπων που εκδίδονται από αυτές προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά τα μέλη. Προς τούτο ενημερώνει τον ταμία του σωματείου για την ετήσια οικονομική  τακτοποίηση.  
      Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Γραμματέα , αναπληρώνεται από άλλο μέλος του Δ.Σ  ύστερα από ειδική απόφαση αυτού και μετά από ανάλογη εισήγηση του Προέδρου.

Άρθρο 9
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ
      Διευθύνει το ταμείο του σωματείου και επιμελείται γενικά τα οικονομικά αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, της νομοθεσίας περί σωματείων και των αποφάσεων του Δ.Σ. και της Γ.Σ.
      Ενεργεί κάθε είσπραξη του σωματείου και εκδίδει τις σχετικές αποδείξεις αριθμημένες. Επίσης διενεργεί όλες τις πληρωμές του σωματείου τηρώντας τις σχετικές αποδείξεις. Τα χρηματικά εντάλματα εισπράξεων και πληρωμών προσυπογράφονται και από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
      Είναι υπεύθυνος για την τήρηση του Βιβλίου Εισπράξεων και Πληρωμών και την τήρηση του βιβλίου των περιουσιακών στοιχείων του σωματείου.
      Υποβάλει υποχρεωτικά μετά το τέλος της κάθε χρήσης στο Δ.Σ τον ισολογισμό,  απολογισμό για τη διαχείριση των οικονομικών και του ταμείου του σωματείου καθώς επίσης και τον προϋπολογισμό του επομένου έτους.
      Συντάσσει και υποβάλει την ετήσια φορολογική δήλωση του σωματείου, ακόμη παρακολουθεί και τακτοποιεί κάθε άλλη  φορολογική υποχρέωση αυτού.
      Μεριμνά για την οικονομική τακτοποίηση της ετήσιας συνδρομής προς τις ενώσεις αποστράτων Ε.Δ-Σ.Α και εφέδρων Αξιωματικών που αφορά αποστολή εφημερίδων ή εντύπων.
      Δύναται να διατηρεί σε μετρητά στα χέρια του ποσό μέχρι πεντακόσια Ευρώ (500€ ).  Το υπόλοιπο σε ρευστό ποσό θα διατηρείται σε λογαριασμό αναγνωρισμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος καθοριζόμενο επακριβώς με απόφαση του Δ.Σ.
      Όταν ο Ταμίας κωλύεται ή απουσιάζει για χρονικό διάστημα πάνω από ένα (1) μήνα, αναπληρώνεται από άλλο μέλος του Δ.Σ, ύστερα από ειδική απόφαση του Δ.Σ και μετά από κατάλληλη εισήγηση του Προέδρου.
Άρθρο 10
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΦΟΡΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
      Αποτελεί  το   συνδετικό κρίκο του  Δ.Σ  με   τον κλάδο των  Αποστράτων   Αξιωματικών ΕΔ - ΣΑ και τηρεί Μητρώο Αποστράτων Αξιωματικών του σωματείου.
      Μεριμνά για την ενημέρωση του Σωματίου, από τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με τους Αξιωματικούς Ε Δ-ΣΑ που αποστρατεύονται κάθε χρόνο.
      Μεριμνά και εισηγείται στο Δ.Σ θέματα που άπτονται του κλάδου των Αποστράτων Αξιωματικών ή για αιτήματα Αποστράτων – μελών του Σωματείου.
      Συνεργάζεται με τον Γραμματέα του σωματίου για την έγγραφη ενημέρωση των ενώσεων αποστράτων ΕΔ-ΣΑ σχετικά με τη σύσταση του σωματείου και ενημερώνει τον ταμία για το ποσό της εκάστοτε ετήσιας συνδρομής προκειμένου το σωματείο να είναι αποδέκτης των εκδιδομένων εφημερίδων ή εντύπων, όλων των ενώσεων αποστράτων.
Άρθρο 11
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΦΟΡΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ
      Αποτελεί το συνδετικό κρίκο του Δ.Σ με τον κλάδο των Εφέδρων Αξιωματικών και τηρεί Μητρώο Εφέδρων Αξιωματικών του σωματείου.
      Μεριμνά και εισηγείται στο Δ.Σ θέματα που άπτονται του κλάδου των Εφέδρων Αξιωματικών ή για αιτήματα Εφέδρων  – μελών του Σωματείου.
      Συνεργάζεται με τον Γραμματέα του σωματίου για την έγγραφη ενημέρωση της ενώσεως εφέδρων Αξιωματικών σχετικά με τη σύσταση του σωματείου και ενημερώνει τον ταμία για το ποσό της εκάστοτε ετήσιας συνδρομής προκειμένου το σωματείο να είναι αποδέκτης των εκδιδομένων εφημερίδων ή εντύπων,  της ενώσεως.
Άρθρο 12
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
      Τα μέλη του Σωματείου συνερχόμενα συγκροτούν τη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ). Η Διοίκηση του σωματείου ανήκει στη Γ.Σ .
      Η Γ.Σ. συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά το χρόνο μετά από πρόσκληση του Δ.Σ (Τακτική Γ.Σ). Εφόσον προκύψει εξαιρετική ανάγκη το Δ.Σ με κατά πλειοψηφία απόφασή του, ή με πρόταση τουλάχιστον 15 τακτικών μελών του συνδέσμου, δύναται να συγκαλέσει εντός του ιδίου έτους έκτακτη Γ.Σ για σοβαρά αντικείμενα και με ρητή μνεία των προς συζήτηση θεμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης είναι υποχρεωτική για το Δ.Σ σε χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών από της ημερομηνίας καταθέσεως του σχετικού θέματος.
      Τα μέλη για την προσέλευσή τους στη τακτική Γ.Σ ειδοποιούνται με ταχυδρομική ή ηλεκτρονική επιστολή έγκαιρα. Όταν στα θέματα της Γ.Σ περιλαμβάνονται και αρχαιρεσίες Δ.Σ ή ΕΕ, η ειδοποίηση αποστέλλεται εξήντα (60) ημέρες πριν από τη σύγκληση . Οι προσκλήσεις πρέπει να αναφέρουν τον τόπο, το χρόνο και την ημερησία διάταξη των θεμάτων της Γ.Σ.
      Θέματα της τακτικής Γ.Σ συνήθως είναι:
            Α) Ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του Δ.Σ.
            Β) Η έγκριση του ισολογισμού - απολογισμού του λήξαντος διαχειριστικού έτους και του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.
            Γ) Η υποβολή της έκθεσης της Ε.Ε.
            Δ) Η ανά τριετία διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την εκλογή του Δ.Σ (7 τακτικά και 4 αναπληρωματικά μέλη) και της Ε.Ε (3 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη) .
            Ε) Κάθε άλλο θέμα που θα υποβληθεί από το Δ.Σ ή εγγράφως από πέντε (5) τουλάχιστον τακτικά μέλη του σωματείου.
      Οι αποφάσεις της Γ.Σ, επιφυλασσόμενων των διατάξεων των άρθρων 99 και 100 του Αστικού Κώδικα καθώς και κάθε άλλης διάταξης του νόμου  σύμφωνα με την οποία απαιτείται ειδική (αυξημένη) απαρτία, θεωρούνται έγκυρες εφόσον υπάρχει απαρτία τουλάχιστον είκοσι (20) οικονομικά τακτοποιημένων τακτικών μελών του σωματείου. Εάν δεν υπάρξει απαρτία κατά την πρώτη συζήτηση συγκαλείτε μέσα σε δέκα (10) μέρες νέα συνέλευση, η οποία ευρίσκεται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών που είναι παρόντα, και λαμβάνονται οι αποφάσεις με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
Άρθρο 13
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ Γ.Σ.
      Με τον όρο «Αρχαιρεσίες» νοούνται οι διαδικασίες που γίνονται ανά τριετία από την Γ.Σ για την εκλογή του νέου Δ.Σ και της Ε.Ε του Σωματείου στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής συνόδου αυτής. Την ημερομηνία των αρχαιρεσιών προσδιορίζει το Δ.Σ που διανύει τη θητεία του, το οποίο και ενημερώνει εγγράφως τριάντα (30) ημέρες νωρίτερα όλα τα τακτικά μέλη και ορίζει την Επιτροπή Εκλογών. Αυτή αποτελείται από δύο (2) μέλη του Δ.Σ και έχει ως καθήκοντα να καταρτίσει τον εκλογικό κατάλογο, να συγκεντρώσει τα ονόματα υποψηφίων για το Δ.Σ και την Ε.Ε και να ετοιμάσει το ψηφοδέλτιο.
      Δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας στη Γ.Σ έχουν ΜΟΝΟ τα τακτοποιημένα ταμειακά ΤΑΚΤΙΚΑ μέλη του σωματείου.
      Οι επιθυμούντες να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ ή την Ε.Ε, με την παραλαβή της σχετικής ανακοίνωσης του Δ.Σ περί της ημερομηνίας διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν εγγράφως ή προφορικά την πρόθεσή τους στην επιτροπή εκλογών, τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Σε αδυναμία καλύψεως του αριθμού των υποψηφιοτήτων, η Γ.Σ κατά την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, δύναται εξαιρετικά και με φανερή ψηφοφορία δια βοής να συμπληρώσει τον αριθμό με υποψηφίους που θα προταθούν προφορικά.
      Η Επιτροπή Εκλογών με βάση τις  υποψηφιότητες που θα υποβληθούν , καταρτίζει κοινό ψηφοδέλτιο το οποίο περιλαμβάνει κάτω από τους αντίστοιχους τίτλους, Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) και Εξελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε), τους υποψηφίους για το Δ.Σ και τους υποψήφιους για την Ε.Ε, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Άρθρο 5. Αντίτυπο του ψηφοδελτίου αποστέλλεται δέκα  (10) ημέρες τουλάχιστον, πριν από τις αρχαιρεσίες προς όλα τα μέλη, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τους υποψήφιους και τη διαδικασία ψηφοφορίας που αναγράφεται παρακάτω.
      Κατά την ημέρα της σύγκλισης, για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ και της Ε.Ε πραγματοποιείται, είτε αυτοπροσώπως, είτε με την αποστολή του ψηφοδελτίου μέσα σε σφραγισμένο φάκελο, με ειδικό εκπρόσωπο (τακτικό μέλος του συνδέσμου). Τα τακτικά μέλη που επιθυμούν να ψηφίσουν ταχυδρομικά ανεξάρτητα εάν υπολογίζουν ότι θα ή δεν θα παρευρεθούν στη Γ.Σ κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών, εσωκλείουν το ψηφοδέλτιό τους εντός λευκού αδιαφανούς φακέλου,  στη συνέχεια εσωκλείουν αυτόν σε δεύτερο  κοινό φάκελο τον οποίο αποστέλλουν στα γραφεία του συνδέσμου με την ένδειξη « Για την Επιτροπή Εκλογών». Στον εξωτερικό αυτόν φάκελο αναγράφουν τα στοιχεία τους προκειμένου η Επιτροπή Εκλογών να ενημερώσει τον  εκλογικό κατάλογο. Ο εν λόγω φάκελος θα πρέπει να βρίσκεται στο σύνδεσμο προ 5θημέρου, τουλάχιστον, από την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών.
      Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται από τη Γ.Σ, η οποία μόλις συνέλθει ορίζει τον Πρόεδρο της Συνέλευσης, προκειμένου να διευθύνει τις εργασίες της, τον Γραμματέα, για τη σύνταξη των σχετικών πρακτικών και  Τριμελή Εφορευτική Επιτροπή η οποία επιλαμβάνεται των αρχαιρεσιών, αποφαίνεται επί τυχόν υποβληθεισομένων ενστάσεων επί της διαδικασίας και κατά την διάρκεια αυτής και ανακηρύσσει τα εκλεγέντα τακτικά  καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη τόσο του Δ.Σ όσο και της Ε.Ε, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έλαβε κάθε υποψήφιο μέλος.
      Τα μέλη της Εφορευτικής επιτροπής δεν μπορούν να είναι υποψήφια για το Δ.Σ ή την Ε.Ε,  ή σε άλλα όργανα που θα εκλεγούν από τη Γ.Σ ..
      Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται με μυστική ψηφοφορία . Ο αριθμός των σταυρών κάθε έγκυρου ψηφοδελτίου, δεν δύναται να υπερβαίνει τους έντεκα (11) για το Δ.Σ (6 για τους απόστρατους Ε.Δ-Σ.Α και 5 για τους Έφεδρους Αξιωματικούς)  και τους πέντε (5) για την Ε.Ε (2 για τους απόστρατους Ε.Δ-Σ.Α και 3 για τους Έφεδρους Αξιωματικούς) , άλλως καθίσταται αυτό άκυρο στο σύνολό του.
      Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων γίνεται από την εφορευτική επιτροπή με το πέρας της ψηφοφορίας, αρχής γενομένης από την αποσφράγιση και την καταμέτρηση των ταχυδρομικά αποσταλέντων ψηφοδελτίων.
      Θεωρούνται ως εκλεγέντα τακτικά μέλη του Δ.Σ τα επτά (7) πρώτα πλειοψηφίσαντα (4 από τους απόστρατους και 3 από τους έφεδρους) από το σύνολο των αναγραφόμενων στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων μελών για το Δ.Σ. Τα αμέσως τέσσερα (4) επόμενα (2 από τους απόστρατους και 2 από τους έφεδρους), θεωρούνται ως αναπληρωματικά.
      Θεωρούνται ομοίως ως εκλεγέντα τακτικά μέλη της Ε.Ε τα τρία (3) πρώτα πλειοψηφίσαντα (1 από τους απόστρατους και 2 από τους έφεδρους) από το σύνολο των αναγραφόμενων στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων για την Ε.Ε. Τα αμέσως δύο (2) επόμενα (1 από τους απόστρατους και 1 από τους έφεδρους) , θεωρούνται ως αναπληρωματικά.
      Τα εκλεγέντα μέλη με την παραπάνω διαδικασία, οργανώνονται σε σώμα και συνέρχονται σε πρώτη συνεδρίαση με την κλίση των αριθμητικά πλειοψηφισάντων μελών από το Δ.Σ και την Εξελεγκτική Επιτροπή,  σε χρόνο όχι βραδύτερο του 15πενθημέρου από την ημέρα των αρχαιρεσιών, όπου  με μυστική ψηφοφορία μεταξύ τους, εκλέγουν τους Προέδρους των Δ.Σ  και  Ε.Ε καθώς και μέλη για τα λοιπά αξιώματα σύμφωνα με το Άρθρο 5 του παρόντος καταστατικού (εκπροσώπηση Δ.Σ-Ε.Ε).
Άρθρο 14
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Ε. Ε)
      Ανά τριετία, κατά την ετήσια τακτική Γ.Σ και κατά την διάρκεια των αρχαιρεσιών, εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία τρία (3) τακτικά μέλη για τη σύνθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής  (Επιτροπή Ελεγκτών) καθώς και δύο ( 2 ) αναπληρωματικά μέλη αυτής. Τα μέλη της Ε.Ε  (τακτικά και αναπληρωματικά ) είναι επιθυμητό να έχουν γνώσεις οικονομικών και λογιστικής ενώ δεν δύνανται να είναι ταυτοχρόνως και μέλη του ΔΣ.
      Η Ε.Ε συγκροτούμενη σε σώμα  αποτελείται από Πρόεδρο, Γραμματέα και ένα μέλος.
      Για τον ετήσιο γενικό έλεγχο, τα βιβλία και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα θα πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή  δύο (2) τουλάχιστον μήνες πριν από τη Γ.Σ
      Μετά τον έλεγχο που θα διενεργήσει η Ε.Ε, συντάσσεται από αυτήν έκθεση που υποβάλλεται στον Πρόεδρο του Δ.Σ, ένα (1) μήνα πριν από την ημερομηνία της Γ.Σ. Το  πόρισμα των Ελεγκτών ανακοινώνεται και τίθεται προς έγκριση στην τακτική Γ.Σ.
      Η Ε.Ε δύναται να ελέγχει οποτεδήποτε θελήσει κατόπιν συνεννοήσεως με το Δ.Σ, τη χρηματική διαχείριση του σωματείου με 3ήμερη προειδοποίηση του ταμία και την υποχρέωση να υποβάλει σχετικό πόρισμα στο Δ.Σ, εντός 10ημέρου .

Άρθρο 15
ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
      Για την κάλυψη των διοικητικών. λειτουργικών δαπανών αλλά και για την ολοκλήρωση των σκοπών του σωματείου κάθε μέλος καταβάλει το δικαίωμα εγγραφής κατά την εγγραφή του και ετησίως την ετήσια συνδρομή του. Το χρηματικό ύψος αυτών καθορίζεται από την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
      Εξαιρετικά και μέχρι συγκλήσεως της πρώτης Γενικής Συνελεύσεως τα παραπάνω ποσά καθορίζονται σε ισόποσα των είκοσι Ευρώ ( 20€ ) έκαστο ( δικαίωμα εγγραφής και ετήσια συνδρομή) .
      Πόροι του σωματείου είναι οι παραπάνω τακτικές εισφορές των μελών του και οι τυχόν έκτακτες εισφορές αυτών, οι διάφορες δωρεές και χορηγίες, έσοδα από την αξιοποίηση τυχόν περιουσιακών στοιχείων του σωματείου και από διάφορες άλλες δραστηριότητές του .
Άρθρο 16
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
      Κάθε τροποποίηση του παρόντος καταστατικού ισχύει μόνο μετά την εγγραφή της στο βιβλίο των σωματείων του Πρωτοδικείου Θηβών κατά τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Για την τροποποίηση του παρόντος καταστατικού απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που λαμβάνεται με την παρουσία τουλάχιστον του μισού των τακτικών μελών του σωματείου και με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων προκειμένου δε για τη μεταβολή σκοπού του σωματείου απαιτείται η συναίνεση όλων των μελών.
Άρθρο 17
ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
      Για τη διάλυση του σωματείου απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που    λαμβάνεται με την πλειοψηφία που ορίζεται για την τροποποίηση του Καταστατικού και σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Η Συνέλευση τότε διορίζει επιτροπή ως εκκαθαριστές. Το υφιστάμενο αρχείο του Σωματείου αποστέλλεται στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ (ΔΙΣ/ΓΕΣ).
Άρθρο ακροτελεύτιο
      Το παρόν καταστατικό αποτελούμενο από δέκα επτά (17) άρθρα αναγνώσθηκε κατ' άρθρο και σύνολο και εγκρίθηκε από τα παρακάτω μέλη αυτού κατά την έκτα­κτη ιδρυτική συνέλευση της 14 Μαΐου 2009.

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ


                                                                                                        Θήβα 14 Μαΐου 2009




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου